Skip to main content

Miben segíthet a

Service Design

A service design egy komplex módszertani eszköztár, amely arra hivatott, hogy a felhasználói útvonalat építse, tökéletesítse. A kulturális szektorban, pénzügyi területen, vendéglátás, turizmus területén kiemelten nagy segítséget nyújthat egy a service design perspektívából elvégzett átvilágítás, és az arra épülő stratégia gyakorlati alkalmazása.

EsettanulmányEsettanulmány

Fogyasztói útvonal

A fogyasztó / vásárló / látogató nézőpontjából elvégzett feltérképezése a szolgáltatás teljes folyamatának – annak erős és gyenge pontjainak azonosítása.

Kutatás, megismerés

A szolgáltatás és szervezet kulcsszereplőinek bevonása, szinergiák, igények, akadályok megismerése.

Tervezés

A szolgáltatás és márkaélmény finomra hangolása minden részletre kiterjedve. A service design horizontja lefedi a UX design-t, a márkaidentitást, a belsőépítészetet, az irányító- és útbaigazító rendszereket, az összes kommunikációs csatornát és azok menedzsmentjét, a munkatársak betanítását, szervezetfejlesztést és bármilyen olyan területet ami kihat a fogyasztói élményre.

Megvalósítás

A service design módszertana nagy hangsúlyt fektet a változtatások bevezetésekor a tesztelésre, visszajelzések begyűjtésére, hogy mérhető és valóban hatékony átalakítás történhessen meg, mellyel a szervezet egésze elégedett, s mely biztosítja a fenntartható és üzleti szempontból is előnyösebb működést.

Esettanulmány

Közeledési Múzeum - Volt egyszer egy Északi kiállítás

2021 tavaszán a Közlekedési Múzeum Volt egyszer egy Északi c. időszaki kiállítására készülve alkalmaztuk a service design módszertanát. A kiállítás az Északi járműjavítóban valósult meg, mely ideiglenes helyszínként lett látogatható, mielőtt megkezdődne az új Közlekedési Múzeum fejlesztése.

Felmérés

Milyen nehézségekbe ütközhet a látogató?

Service design szempontból külön kihívást jelentett, hogy a kiállítás a többség előtt még kevésbé ismert, nem bejáratott helyszínen valósult meg. Feltérképeztük a teljes látogatói útvonalat – a kiállításról való tájékozódástól a tényleges látogatásig és utána–, majd ezeket figyelembe véve terveztük meg az online felületet és jelenlétet, valamint a látogatói élményt támogató helyszíni eszközöket.

Eredmények, visszajelzések

A digitális stratégia megvalósítása

A sikert jól mutatja, hogy a tárlat 30.000-nél is több látogatót vonzott, és az online felületeken is kimagasló aktivitást értünk el.
A service design tehát a látogatói élmény köré szerveződő problémák megoldására létrejött holisztikus megközelítés. Kiemelten vizsgálja, hogy látogatóként mit kapunk a személyes jelenléttel és hogyan válik például egy múzeumi látogatás kompromisszumoktól mentes élménnyé. Ma már szinte minden látogatás az online térben kezdődik: ott történik a bevonódás és az elköteleződés az iránt, hogy ellátogatok a múzeumba. Ebben a megközelítésben ezért kiemelt szerepe van az online eszközöknek, egészen onnan, hogy miként találkozik a látogató a kiállítás hírével a digitális térben, milyen az online jegyvásárlás élménye, odáig, hogy a kiállításról hazatérve mit oszt meg a közösségi médiafelületeken.

Érdekel miben segíthet a szervezetednek a

Service Design?

Vedd fel velünk a kapcsolatot és beszélgessünk online vagy személyesen a kihívásokról, igényekről és célokról.

Vedd fel a kapcsolatot!Vedd fel a kapcsolatot!