Skip to main content

Az Üveg Nemzetközi Éve programjainak lebonyolításáért felelős Bohus-Lugossy Alapítvány a MITTE Communicationst bízta meg az eseménysorozat magyarországi kommunikációs feladataival. Feladatunk a szakmai év során az üveg anyagának, évezredes történeti múltjának és hazai alkotóinak népszerűsítése. 

A “2022 az Üveg Nemzetközi Éve” tematikus év 77 ország mintegy 1300 intézményének összehangolt munkájának köszönhetően került elfogadásra. 

Bohus Zoltán

Bár a magyarországi üvegművesség 2021. szeptember 17-én felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére, hazánkban még mindig sokan az iparművészet, a használati üveg és a képzőművészet határterületén kezelik a magyar üvegművészetet. A nemzetközi év kiemelt lehetőség arra, hogy ráirányítsa a figyelmet a területre, lefektetve a gyűjteményes és oktatási keretek XXI. századi innovációit.

Emellett 2022-ben lett 150 éves a Magyar Iparművészeti Múzeum, világviszonylatban is az egyik legjelentősebb üveg gyűjteménnyel rendelkező intézmény.

Farkas Éva

A Bohus-Lugossy Alapítvány célja a kortárs magyar üvegművészet hazai és nemzetközi ismertségének és elismertségének növelése.

A kiállítások közül kiemelkedik a szeptember 4-ig látogatható a II. Ipar- és Tervezőművészeti Nemzeti Szalon, amelynek központi témája az Üveg Nemzetközi Éve. A kiállítás szakmai együttműködő partnere a Bohus-Lugossy Alapítvány. A kurátora Szilágyi B. András művészettörténész, illetve társkurátora Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, designer. A Közös tér címen több, mint 310 kiállítót és 470 kiállítási tárgyat bemutató szalon kortárs üvegművészeti munkái mellett egy történeti áttekintő szekciójában magyar üvegművészek innovációját mutatják be.

Felállításra kerül ugyanakkor egy mobil üveghuta is a Műcsarnoknál, mely a Múzeumok Éjszakája estéjétől kezdve workshopokkal vár mindenkit.

A MITTE a következő hónapokban az Üveg Nemzetközi Évének országos programjait és témáit népszerűsíti. Ezen felül social media felületeken, szöveges- és videó anyagokon, interjúkon és szakmai eseményeken keresztül informálja az érdeklődőket.

Lukácsi László