Skip to main content

2021-ben a használati mintákra vonatkozó bejelentések száma világszinten 28,1 százalékkal nőtt, ezzel számuk elérte a 3 millió bejelentést. A „kisszabadalom”-nak is hívott használatiminta-oltalom a szabadalommal megegyező jogokat nyújt, de segítségével gyorsabb, olcsóbb és egyszerűbb védelmet szerezni. Erről és további fontos, oltalmakkal kapcsolatos információkról tájékoztat új kampányában ügyfelünk, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH).

A szellemi tulajdon védelme a digitális korban elengedhetetlen a vállalkozások számára. Hazánkban a tavalyi évben szinte minden oltalmi forma bejelentéseinek száma nőtt az előző évekhez képest. A tendencia nemcsak a gazdaságra van jó hatással, de azt is mutatja, hogy a magyarországi szervezetek számára is egyre fontosabb a szellemi tulajdonuk megóvása. 

A már említett “kisszabadalom” kizárólagos jogot az oltalmazott megoldásra, miközben gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb megszerezni. A használatiminta-oltalom hazai sikertörténetei közé tartozik a Julius K-9 kutyahám. A tépőzáras, könnyen felszerelhető hámok feltalálója és a cég alapítója, Sebő Ferenc számtalan használatiminta-oltalommal rendelkezik, termékeik pedig több mint 25 éve vannak a piacon.

2021 végén Magyarországon mindössze 798 nemzeti használatiminta-oltalom volt hatályban, ügyfelünkhöz, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH) pedig évente körülbelül 210-220 bejelentés érkezik. A használatiminta-oltalom olyan találmányok védelmére lehet alkalmas, amelyek rövid ideig maradnak kereskedelmi forgalomban, vagy már meglévő termékek kiegészítését teszik lehetővé. Egyértelmű előnye a szabadalmi bejegyzéssel szemben az egyszerű adminisztráció és a rövid eljárási idő. Ideális oltalmi forma lehet a használatiminta-oltalom akkor is, ha a bejelentő védettséget szeretne szerezni olyan termékre, berendezésre vagy rendszerre, amely a szabadalomhoz szükséges újdonság vagy a feltalálói lépés kritériumainak nem felel meg. 

Az SZTNH használatiminta-oltalom kampányáért a Mitte felel. Többek között sajtóközleményekkel, hirdetéskezeléssel, valamint a közösségi platformokon aktív kommunikációval segíti ügynökségünk az oltalmak népszerűsítését. A kampányt sokszínű vizuális anyagok, és infografikák kísérik, amelyek például az oltalomszerzéshez kapcsolódó pályázási folyamatokat mutatják be. Az SZTNH és a Mitte már két éve dolgozik együtt. Ezidő alatt több sikeres kampányt valósítottunk meg: az IP Hősök az élelmiszeriparban a szellemitulajdon-védelem fontosságára hívta fel a figyelmet, az IP Scan kampány pedig a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott ingyenes szellemivagyon-diagnózis szolgáltatást népszerűsíti. Az SZTNH-hoz tartozó Budapest Design Week kommunikációját is ügynökségünk látja el immár harmadik éve.