Skip to main content

Ügyfelünk, a Prima Medica Egészséghálózathoz tartozó TüdőKözpont felmérést készített az asztma világnap alkalmából. A reprezentatív kutatásból kiderült, hogy az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik. A terápia azonban jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását. Ügyfelünk azon dolgozik, hogy országosan elérhetővé tegye fejlesztését, az Immunregisztert, és integrálja a rendszerbe az otthoni légzésfunkciós készülékek használatát.

Asztma világnap:

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte. Hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, ám a valós szám ennél bizonyosan több. A betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik. A terápia pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását. Ez derült ki a Tüdőközpont által az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből.

A magyarok fele tisztában van az asztma tüneteinek enyhítésére leggyakrabban alkalmazott inhalátorok hatásosságával. Amíg az allergiás asztma esetében a kiváltó okokat hosszú távon enyhítő módszer, az allergénspecifikus immunterápia hatékonyságát kevesen ismerik.

Asztma világnap

Az immunterápia előnye abban rejlik, hogy az allergiához vezető kóros immunreakciót visszatereli a toleráns immunválasz medrébe, vagyis az immunrendszer elfogadja az allergén jelenlétét. Ezzel az adott allergénre kialakult panaszok megszűnnek, valamint úgy tűnik, csökkenti annak az esélyét, hogy újabb környezeti tényezőre alakuljon ki allergia” – mondta Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus.

További részletekért olvassátok el a Világgazdaság cikkét: https://bit.ly/33hyYeD