Skip to main content

Fontos véleménycikket publikált ügyfelünk a Prima Medica Egészséghálózat vezetője Dr. Babai László a magánegészségügy szerepéről.

Dr. Babai László

Nagyon fontos erőssége a magánellátásnak, hogy gyorsan tud reagálni a tudomány változásaira, rugalmasabban tud bevezetni új eljárásokat, ezáltal lehetősége van olyan egyedi technológiák használatára is, amelyeket az állami rendszer még nem tudott befogadni.

Sokan kérdezik tőlem, hogy mit gondolok az állami ellátórendszer és a magánegészségügy kapcsolatáról, hogyan lehet harmóniát teremteni a két rendszer között. Én úgy látom, hogy a magánegészségügy több területen is erősítheti, támogathatja az állami ellátórendszert. Ez utóbbi nagyon nehéz helyzetben van. Sokan nem gondolnak bele, hogyegyszerre kell minden ellátott számára biztosítania az ellátás teljes vertikumát. S tenni mindezt falutól a fővárosig, alapellátástól a csúcsbeavatkozásokig minden beteg számára standard, egységes szinten, zárt erőforráskeretből. – emeli ki Dr. Babai László

„Ennek az a következménye, hogy az állami ellátás belekényszerül egy jó értelemben vett tömegtermelésbe, amelyet a sablonosított eljárások és a rendkívül gyors, pörgő munka jellemez. Ezzel párhuzamosan viszont látjuk, hogy a betegek igényei nem standard módon és nem egységesen fogalmazódnak meg. A magánegészségügy ebben tudja kiegészíteni és erősíteni az állami működést. Olyan ellátási formákat és tartalmakat tud nyújtani, amelyek színesebbé, életközelibbé, személyre szabottabbá teszik mind a gyógyulást, mind a gyógyítást.”

A teljes véleménycikk elolvasható a Világgazdaság oldalán!