Skip to main content

A biztonságos szabadtéri futást népszerűsítő kampányt indítottunk Fuss szabadon névvel ügyfelünkkel, a TICKLESS ultrahangos kullancsriasztókat gyártó ProtecOne-nal, illetve a Saucony-val. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a futókra leselkedő parazitológiai és ortopédiai kockázatokra. A járványhelyzet hatására a korábbinál ugyanis sokkal többen választják a szabadtéri sportokat, elsősorban a futást. Pozitív hatásai mellett ez néhány veszélyt is rejt magában, ezekre segít felkészülni a Fuss szabadon! kezdeményezés.  

A koronavírus-járvány hatására bevezetett szabályozások, az edzőtermek és beltéri futóterek bezárása miatt jelentősen megnövekedett azoknak a száma akik a szabadtéri futást választják mint sportolási lehetőséget. Felmérések szerint 88 százalékkal nőtt a vírushelyzet alatt a szabadtéri sportokat választók aránya. A kültéri futás azonban a számtalan előnye mellett bizonyos veszélyeket is hordoz, amelyekre érdemes felkészülni. 

Fuss szabadon weboldal

Futás közben a legnagyobb parazitológiai veszélyt a Lyme-kórt is terjesztő kullancsok jelentik. Statisztikák szerint a 26 és 80 év közötti felnőtteknél az összes jelentett kullancscsípés a test alsó részét érinti leginkább. 72 százalékuk ezen a területen található. Kutatások azt is kimutatták, hogy a kullancscsípések 50 százaléka szabadtéri sportolás és séta közben következik be. Egy Lengyelországban végzett felmérés szerint a kullancsoktól való félelem a lengyelek átlagosan 20-24%-át tántorította el a szabadtéri programoktól. Azt is kimutatták, hogy nem kell térdig érő fűben gázolnunk ahhoz, hogy kullancscsípést szenvedjünk. Ezek a paraziták már akár a 20 cm-es gyepben is megbújhatnak. Ugyanakkor kullancsokkal nem csupán erdei séta alkalmával találkozhatunk. Bokros területeken, réteken, legelőkön, városi parkokban és családi házak kertjeiben is jól érzik magukat. Az enyhe telek miatt pedig egész évben magas a kullancsok száma, ezért nem árt felkészülni az ellenük való védekezésre, mielőtt elindulunk futni egy kört a szabadban. 

Parazitológiai és ortopédiai veszélyek

“A kutatási adatok azt mutatják, hogy leggyakoribbak a boka környéki kullancscsípések, amit elsősorban szabadtéri futás és sétálás közben szenvednek el az érintettek. Ezért nagyon fontos futás közben is gondolni a kullancs- és egyéb paraziták elleni védelemre. A megfelelő ruházat és a folyamatos ellenőrzés mellett az  ultrahangos kullancsriasztók használata is javasolt” – emeli ki Kiss Dániel,  parazitológus, a Lyme-kór mentes Magyarországért Alapítvány elnökségi tagja. 

Az áprilisban induló kampány a paraziták elleni védelmen kívül arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy milyen ortopédiai problémák merülhetnek fel a futás következtében és miként lehet ezeket kiküszöbölni a megfelelő futócipő kiválasztásával.  “A szabadtéri vagy terepfutás, jelentősen eltér a tornatermi vagy futópadon végzett futástól, hiszen kültéren egészen más felszínekkel találkozunk. Egy rossz cipő rendesen megterhelheti az ízületeket, hiszen futás közben minden egyes lépésnél a testsúlyunknak legalább a kétszerese nehezedik az alsó végtagokra, elsősorban a lábfejre. Éppen ezért kell kiemelt figyelmet fektetni arra, hogy a lábunknak és a terepnek megfelelő futócipőt válasszunk. Bizonyos technológiák lehetővé teszik például, hogy a cipő alkalmazkodjon a futó lábának alakjához és mozgásához. A tudatos választással megelőzhetjük az esetlegesen  felmerülő ortopédiai  rendellenességeket.” –  Pintér András,  futás szakértő, terepfutó. 

Fuss szabadon

A szabadban végzett testmozgás a legnépszerűbb fitnesz trenddé vált, és ez hosszú távon is megmaradhat. A RunRepeat felmérése szerint például a futók 84,78% -a szerint a szabadtéri tevékenység lesz az elsődleges testmozgás 2021-ben. A Fuss szabadon! kampány célja, hogy a sportolók a  szabadtéren végzett testmozgásnak csak a pozitív hatásait érezzék. 

További információ: www.fussszabadon.hu