Skip to main content

A MITTE ügyfele, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) közös kampányt indított az Országos Rendőrfőkapitánysággal (ORFK) és a Nemzeti Adó és Vámhivatallal (NAV). A Hajts az Eredetire! kampány célja, hogy visszaszorítsa a hamis termékek vásárlását.

Magyarországon a lakosság több mint kétharmada kerékpározik, túlnyomó többségük saját biciklivel jár. Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) tanulmánya szerint a hamis termékek 97 százaléka súlyos baleseti kockázatot rejt. 

A Giro d’Italia verseny apropóján a hamis kerékpárok és alkatrészek veszélyeire, illetve az eredeti áruk fontosságára hívja fel a figyelmet ügyfelünk, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), az ORFK és a NAV az erről szóló kampányban. 

A silány minőségű, hamis termékek könnyen tönkremennek, így végeredményben jóval költségesebbek, mint az értékálló eredetiek. A hamis biciklik és alkatrészek ráadásul komoly bajt okozhatnak: könnyen válhatunk balesetek részeseivé miattuk. „Az elmúlt három évben közel 3 ezer kerékpáros baleset történt országszerte. Bár a hamisítványokat gyakran nem könnyű felismerni, az ilyen esetek megelőzéséhez hozzátartozik a minőségi termékválasztás”

– figyelmeztet Gál Kristóf, r. alezredes, az ORFK szóvivője.
Felderített hamisított termékek száma és aránya 2021-ben

„Legyen az illatszer, ruházati cikk, gyerekjáték, gépjármű- vagy kerékpáralkatrész, ma már gyakorlatilag mindent hamisítanak. Az utánzatok jellemzően olcsón, az eredeti termék árának töredékéért megvásárolhatók, viszont ugyanazt a színvonalat egy utánzat sosem éri el és a felhasznált alapanyagok az egészségre is károsak lehetnek. Az árucikk eredetisége egyben a tartósság és a minőség garanciája is. Mindössze egy év alatt félmillió hamis terméket vont ki a forgalomból a NAV”

– emlékeztet a Hajts az eredetire! kampányvideóban is megszólaló Kis Péter András, a NAV szóvivője. 
Hamis termékek kockázatai – infografika

„Ha biztosra szeretnénk menni, forduljunk a hivatalos márkakereskedőkhöz. A legtöbb cég esetében a forgalmazó partnerek fel vannak sorolva a márka hivatalos weboldalán. Ha pedig online vásárolnánk, érdemes megnézni a honlap impresszum adatait, minél kevesebb az információ arról, hogy ki működteti az oldalt, annál gyanúsabb. Ha kizárólag e-mail címet és postafiókot találunk, akkor érdemesebb egy másik oldalt keresni. Az ilyen esetekben ugyanis nem csak a vásárló jár rosszul a silány minőség miatt, hanem sérül a védjegy tulajdonosának hírneve és gazdasági kárt is szenved” – javasolja Dr. Fulajtár Zsófia ügyvéd, a HENT jogérvényesítési munkacsoportjának vezetője.

A Hajts az eredetire! kampányvideója itt érhető el.