Skip to main content

A János Vitéz Látogatóközpont egyedi fejlesztésű weblapja részletes információkkal szolgál az interaktív kiállítás iránt érdeklődők számára. A színes képi megjelenés, az egyértelmű használat és a könnyű navigálhatóság mellett, a reszponzív kialakításnak köszönhetően a honlap minden eszközön minőségi felhasználói élményt nyújt.

Mi nézhető meg a János Vitéz Látogatóközpontban?

A kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpontban Petőfi Sándor remekművét virtuális kalandon keresztül, digitális eszközök segítségével ismerhetik meg az érdeklődők. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódódóan az intézményben számos fejlesztés történt, hogy komplex audio-vizuális élmény formájában nyújtsanak oktatási és szórakozási lehetőséget minden korosztály számára.

Kiállítás

A látogatóközpont célja, hogy közelebb hozza az érdeklődőkhöz Petőfi költeményének helyszíneit, alakjait és cselekményét. A technológia és a tradíció, a szórakoztatás és a tudásmegosztás ötvözésével emberléptékű és személyes kapcsolatot teremtsen a látogatók és az irodalmi mű között. A látogatás után a gyerekek és a felnőttek egyaránt új, saját élményen alapuló nézőpontból értelmezhetik a János vitézt.

„A látogatóközpont a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeummal, illetve a műfordítói szoborparkkal a kiskőrösi Petőfi-kultusz szerves része. Nemcsak az ország, hanem a világ minden pontjáról érkeznek hozzánk látogatók, hogy megismerkedjenek Petőfi Sándor szülővárosával. Célunk, hogy a nemzet költőjéhez a lehető legszélesebb módon kapcsolódhassanak. A János Vitéz Látogatóközpont megújulásakor arra törekedtünk, hogy a tabletek használatával még korszerűbbé és interaktívabbá váljon a megtapasztalható élmény”

– emelte ki Dr. Filus Erika, az intézmény igazgatója.

A kiállítás az 1845-ben épült, egykori evangélikus lelkészlakban található. Egy labirintus-útvonalon keresztül megismerhetjük Petőfi elbeszélő költeményének egyes fejezeteit, miközben Kukoricza Jancsiból János vitéz, végül Tündérország királya lesz. A színházi világot idéző tér installációi között magunk is a mű cselekményében haladunk mind a fizikai, mind a virtuális térben. Így a történetben nem csak szemlélőként, hanem aktív résztvevőként lehetünk jelen. A labirintust különböző útvonalakon járhatjuk be tablet segítségével, miközben szövegrészleteket hallunk a műből.  Az egyedi múzeumi és irodalmi élmény során interaktív feladatokat is kapunk.

Múzeumpedagógia?

Az intézmény tematikus múzeumpedagógiai programja az épület tetőterében kapott helyet. Itt az iskolai csoportok korosztályuknak megfelelő játékok, művészeti foglalkozások és interaktív órák segítségével tanulhatnak a János vitézről. A látogatóközpont nemcsak a diákokat várja, hanem a pedagógusokat is, akik a korszerű irodalomoktatás módszertanával ismerkedhetnek meg. Az interaktív kiállítás ideális családok és felnőtt csoportok számára is.

Múzeumpedagógia

További információ a János Vitéz Látogatóközpont megújult weboldalán: https://janosvitezlatogatokozpont.hu/