Skip to main content

Hiánypótló kötet dolgozza fel a hazai mozdonyipar történetét. A hazai vasúttörténet színterei, szereplői, ikonikus gyártmányai és eseményei több, mint 350 fotóval és pontos műszaki adatokkal illusztrálva elevenednek meg Villányi György gépészmérnök, a hazai vasút elismert kutatójának új könyvében. 

Villányi György: A Magyar Mozdonygyártás Nagykönyve
Villányi György: A Magyar Mozdonygyártás Nagykönyve

A kötetben a Ganz egykori szakembere, Villányi György a 18-19. század fordulójától követi végig az iparág történetét a hazai mozdonytervezés és gyártás 1870-es évekbeli kezdeteitől, a gyártás fénykorán át a gőzmozdonyok alkonyáig és az egyedi készítésű motormozdonyokig.

Beszámol a városi közlekedés, a keskeny nyomtávolságú hálózatok és a különféle ipari és bányavasutak mozdonyairól, emellett foglalkozik az elmúlt időszak nemzetközi fejlesztési eredményeivel és a magyar ipar ezekben betöltött szerepével. A kötet lapjain olyan ikonikus intézmények és helyszínek elevenednek meg, mint a Magyar Királyi Államvasutak Gépgyára, a rescai vasgyár, a Ganz-Mávag mozdony-, vagon- és gépgyára vagy az Északi Járműjavító épülete. 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gondozásában megjelent kötetet május 4-én, a MÁV egykori Északi Járműjavítójában, a Múzeum új otthonában mutatták be a nagyközönségnek.

A MITTE ügyfele, a Közlekedési Múzeum május 28-án nyitja meg újra kapuit megújult időszaki kiállításával, ahol Villányi György könyve is megvásárolható lesz.

A Magyar Mozdonygyártás Nagykönyve megvásárolható online ezen a linken.
A Facebook esemény itt érhető el.