Skip to main content

A tavaszi árverési szezon Magyarországon is elmaradt, az aukciósházak ugyanis nem rendelkeztek önálló, nagyszabású aukciók lebonyolítására alkalmas online platformokkal. Ügyfelünk a Virág Judit Galéria lépett legkorábban, őszre kifejlesztette saját online árverés felületét, amely az őszi-téli időszakra markáns piaci dominanciát eredményezett. A Világgazdaság évértékelő cikkében további trendekről és rekordokról is olvashattok!

Online árverés sikere a Virág Judit Galériában

2020 aukciós rekordját Tihanyi Lajos Akt studium című festménye érte el, mely 95 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén.

Az elmúlt négy évben az aukciós rekordok kivétel nélkül 150 millió forint felett voltak, 2018-ban a legmagasabb licit pedig a 200 millió forintot is meghaladta. Természetesen az előző évek statisztikáit figyelembe véve a 95 milliós leütés szerénynek tűnik, azonban az idei év elmaradt vagy online térbe kényszerült árveréseinek tükrében sikeresnek értékelhető.
Miközben a tavalyi év aukciós eladásainak TOP 10-es listája alapján a klasszikus modern alkotások leütései „visszaesést” mutatnak, a kortárs művek árai továbbra is radikálisan emelkednek – különösen igaz ez az Iparterv-generáció művészeire.

Tavaly a kortárs piacon sorozatos életműrekordok születtek: például Keserü Ilona Cérnás című alkotása, amely a Virág Judit Galéria II. kortárs árverésén – amely szintén online árverés volt – került kalapács alá, a maga 28 millió forintos leütési árával a művész ezidáig legdrágábban aukcionált műve.

A Virág Judit Galéria és Aukciósház a régió legnagyobb műkereskedelmi intézménye, elsősorban a XIX-XX. századi magyar festészet kutatásával, bemutatásával és aukciók szervezésével foglalkoznak. Sokszínű tevékenységükhöz párosul még a Zsolnay kerámiák bemutatása és kereskedelme, valamint kortárs kiállítások szervezése is.