A KAMPÁNY KIINDULÁSI PONTJA


A 100 országban, nemzetközi szinten több mint 4000 dolgozót foglalkoztató Albemarle Corporation louisianai központú, 230 millió dolláros éves forgalmú, az amerikai tőzsdén jegyzett [NYSE: ALB], Fortune 1000-es vegyipari cég, globális fejlesztője és gyártója, valamint értékesítője magas minőségben előállított, más-más területre szánt termékeknek az élelmiszeripartól az elektrotechnikáig.
2010-ben az Albemarle Corporation Budapestet választotta pénzügyi- és szolgáltató központja helyszínéül, hogy a cég globális tevékenységét támogassa. A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közbenjárása, a kormányzati és közösségi támogatás jelentősen megkönnyítette a döntést a nagyvállalat magyarországi terjeszkedését illetően.
 
Az Albemarle Center of Excellence (ACE) globális szolgáltató központjával egy olyan fejlett munkakultúrát kívánt előtérbe helyezni, ahol a vállalat figyelmének középpontjában a munkatársak állnak.
Az Albemarle magyarországi irodájának megnyitásakor a Stay in Hungary Kft. megbízásából Batta Barnabás, a MITTE jelenlegi ügyvezetője és Zanin Éva kommunikációs szakember a piaci bevezetést megalapozó kommunikáció megtervezésével, a HR-tevékenység támogatásával, a releváns médiumok elérésével, a megnyitó rendezvény köré szervezett kampány kommunikációjával támogatta a cég hazai piaci bevezetését.
Céljaink
Elsődleges célként az Albemarle magyarországi piaci bevezetését és a  HR-tevékenységet támogató kommunikációt, a cég által  képviselt vállalati kultúra és cégértékek bemutatását tűztük ki. Ehhez eszközként a rele­váns gazdasági, közéleti, design-, épí­té­szeti és művé­szeti online és off­line médi­u­mok, illetve a HR-szem­pont­ból fon­tos csa­tor­nák elérése szolgált. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy az Albemarle már a kezdetektől proaktív, felelősségtudó vállalati polgárként kerüljön be a köztudatba, ezáltal kiemelt régiós mintaként pozicionálja Budapestet, illetve Magyarországot, a megosztott szolgáltató központok területén.

MEGVALÓSÍTÁS

A kampány résztvevői
A cég a Capital Square irodaház épületének hatodik emeletén alakította ki új székhelyét. Az irodaház a németországi HOCHTIEF Projektentwicklung leányvállalatának, a HOCHTIEF Development Hungary Kft-nek első magyarországi projektje a Finta Stúdió tervezésében, melyet a Construction and Investment Journal 2009 legjobb Irodafejlesztéseként tüntetett ki.
Az irodahelység kiválasztását, berendezését és a teljes projekt sikeres megvalósulását az Albemarle magyarországi megbízottja, B. Nagy Ferenc, a Stay In Hungary Kft. ingatlanbefektetési tanácsadó cég vezetője irányította partnereivel, Batta Barnabással, a MITTE jelenlegi ügyvezetőjével, Zanin Éva kommunikációs szakemberrel és Martinkó József designteoretikussal. Hozzájuk társultak a willbedesign fiatal enteriőr tervezői: Gáti Annával, Szegő Gáborral és Gyarmati Ágostonnal minimalista, könnyed, mégis vitalizáló és természetes harmóniákat működtető teret hozott létre a hazai munkatársak számára. 

Rendezvénykommunikáció

Az Albemarle a Stay in Hungary Kft. közreműködésével egy olyan volumenű megnyitó rendezvényt szervezett, mely üzleti értelemben is hatékony kommunikációs üzeneteinkkel ötvözve, a közélet és a szakma elérését célozta meg. A rendezvény elsődleges célcsoportja a potenciális munkavállalók voltak. Másodsorban kiemelt szerepet kapott a gazdasági-, az építészeti- és a design sajtó megszólítása is.

Imázskommunikációs eszközeink

A projekt kiindulópontjaként a Stay in Hungary által elkészített vezetői interjúk szolgáltak. Az interjúkhoz társuló multimédiás anyagokban az ACE globális szolgáltató központ mint dinamikus munkakörnyezet jelent meg. Az Albemarle mottója a budapesti iroda kialakításában a ‘Kiválóság’ volt. Ezt hangsúlyozták az elkészült videók is, melyekkel a hitelesség és a cégről alkotott professzionális kép erősítése volt a cél. Az imázskommunikációs eszközökre alapozva kampányunk hozzájárult ahhoz, hogy a vezetőség által megfogalmazott kulcsüzenetekhez a megfelelő csatornák, tartalmak társuljanak.
 
A PR- és a HR-kommunikáció találkozása
A megnyitó rendezvény a toborzási és imázserősítő kampányba integrálva kitűnő
platformnak bizonyult a leendő munkaerő megszólításához. A Stay in Hungary adatai alapján a megnyitót követően az alkalmazottak 17%-a származott munkaközvetítő ügynökségektől. A hatékony és egyben költségkímélő PR-tevékenységnek köszönhetően az Albemarle megközelítőleg USD 250,000–t takarított meg HR-költségvetéséből. A HR-fókuszú kommunikáció során neves budapesti és vidéki egyetemek hallgatóit céloztuk meg.
A közélet elérése
A jelentősebb gazdasági médiumokban való megjelenéseinkkel az Albemarle szakmai imázsát erősítettük, közvetítve a cég kulcsüzeneteit és szlogenjeit, melyeket a kommunikációs stratégia megvalósításának első fázisában alakítottunk ki. A Menedzserforum.hu, a Duna TV, a Napi Gazdaság, HVG, Piac és Profit, a Gazdasági- és a Klub Rádió is tudósított a globális szolgáltató központ megnyitásának magyarországi és régiós jelentőségéről.
Design és művészeti csatornák
A belsőépítészeti koncepció és kivitelezés szempontjából is újdonságként ható willbedesign által kialakított irodateret a design- építészeti és művészeti médiumok figyelmébe ajánlottuk. Az Octogon Magazin, a Hg.hu, a Design Milk megjelenései beszámoltak az irodát díszítő fiatal magyar képzőművészek munkáiról, a családias, a csapatszellemet erősítő közösségi terekről, a funkcionalitás, a variálhatóság, a természetközeliség jegyében megvalósult belsőről. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a design koncepció a cég által képviselt értékeket tükrözi. Az egyedi tervezésnek köszönhetően létrejött irodatér példát mutat arra, hogy a piaci verseny és a fejlett munkakultúra hogyan illeszthető össze a maximálisan kreatív munkatérrel.
Üzenetünk
Az Albemarle számára végzett átfogó kommunikációs munkánk kitűnő példája annak, hogy egy rövid “gazdasági hírből” hogyan faragható izgalmas, sokszínű céges gazdasági és design sikertörténet, amely a szakmai imázs megerősítése mellett egy nagyvállalat toborzási tevékenységéhez is hozzájárul.