Skip to main content

Ügyfelünk, a Prima Medica Egészséghálózathoz tartozó Kardioközpont felmérést készített a hipertónia előfordulásáról és a betegséghez kapcsolódó ismeretekről. A Prima Medica felmérés részleteiből kiderült, hogy a hipertónia leggyakrabban tünetmentes vagy bizonytalan tüneteket okoz, ezért kiemelten fontos az otthoni mérés és a rendszeres orvosi konzultáció.

A hipertónia körülbelül 1,13 milliárd embert érint világszerte. 2025-re ez a szám 1,5 milliárdra is nőhet. A magyar felnőtt lakosságban a betegség előfordulása meghaladja a 35%-ot. 65 év felett pedig már minden második magyar vérnyomás betegséggel küzd – derült ki egy friss felméréséből. A hipertónia gyakran nem vagy nagyon bizonytalan tüneteket okoz, ezért van szükség a rendszeres vérnyomásmérésre. Kevésbé ismert, ezért is fontos rá felhívni a figyelmet, hogy a betegség akár látáskárosodáshoz vagy veseelégtelenséghez is vezethet. – derül ki a Prima Medica felmérés részleteiből.

Prima Medica felmérés

„Tekintettel arra, hogy a hipertónia leggyakrabban tünetmentes és sok magas vérnyomásos beteg nem tud a betegségéről, sokan vannak, akik nem részesülnek megfelelő kezelésben. A kezelés célja nem csupán a vérnyomás beállítása, hanem a már kialakult szövődmények kezelése, illetve a kialakulásuk megakadályozása. Magyarországon közel egymillió kezeletlen magas-vérnyomásos beteg lehet, pedig a hipertónia az egyik legsúlyosabb rizikófaktora a szív-érrendszeri megbetegedéseknek, és az ebből eredő halálozásnak” – emeli ki Dr. Kapocsi Judit, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.

A betegséghez kapcsolódó tévhitekről bővebben a Pénzcentrum cikkében olvashattok 👉🩺https://bit.ly/3eZYmfx