Skip to main content

Nagy sikerű sajtóeseményt rendeztünk ügyfelünknek a Virág Judit Galérianak, ahol bemutatták Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című képét, amely a galéria téli árverésén, december 19-én a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 000 000 forintról indul. A festőóriás művei közül alig több, mint egy tucat van magángyűjteményben, 2000 óta pedig csupán négy alkotása szerepelt árverésen, amelyből kettő abszolút rekordot ért el.

Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, százhatvanmillió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban, ahol két, külföldről hazatért műre, Schönberger Armand és Rippl-Rónai József egy-egy kiemelkedő festményére is lehet licitálni. Az auciót megelőzően egészen december 18-ig ingyenesen látható a galériában az egyik legrejtélyesebb Csontváry-kép, amely bár nem ismeretlen, a hetvenes évekig lappangott, és mind ez idáig magánkézben volt. Az 1903-as Titokzatos sziget motívumkincsének pontos jelentését a mai napig kutatják – a szimbólumokban gazdag műalkotást intenzív, sötét tónusú, meleg színek és ragyogó fényhatás jellemzi.

Rég nem látott Csontváry a Virág Judit Galériában
Fotó: Tuba Zoltán

Mint a galéria tegnapi sajtótájékoztatóján Kelen Anna művészettörténész elmondta, a festőóriás mintegy száz alkotást kitevő életművéből alig több mint egy tucat van magángyűjteményben, 2000 óta pedig csupán négy alkotása szerepelt árverésen. Éppen ezért – ahogy a sajtótájékoztatón elhangzott – egy-egy Csontváry felbukkanása szenzációszámba megy a magyar műgyűjtésben. Az is kiderült, a magyar aukciós rekordot kétszáznegyvenmillió forinttal a festő Traui tájkép naplemente idején című képe tartja 2012 óta, ezt döntheti most meg a Titokzatos sziget, amelynek becsült ára háromszáz-ötszáz millió közé tehető.

A galéria karácsonyi aukcióját felvezető kiállításon Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony kertben és Schönberger Armand Aktok gyümölccsel című képét is megtekinthetik az érdeklődők. Mint Virág Judit galériavezető elmondta, mindkét mű sok év után került vissza Magyarországra.

„Rippl-Rónai olajképe legutóbb a negyvenes években volt Magyarországon kiállítva, majd eltűnt, mígnem a kilencvenes években egy külföldi árverésen bukkant fel, ahol egy az 1970-es években Magyarországon is külszolgálatot teljesítő, feltehetően titkosszolgálati munkát is ellátó angol diplomata vásárolta meg. A tüzes színekkel megfestett merész kompozíció egészen mostanáig az ő gyűjteményében volt” – magyarázta a galériavezető. A kép 1909 nyarán, az úgynevezett kukoricás korszak kezdetén készült, és a művész jó barátja, Kunffy Lajos feleségét, Tiller Ella zongoraművésznőt ábrázolja.

A három remekmű mellett további csaknem kétszáz műalkotást, köztük Kádár Béla Zene, Vaszary János Akt Buddhával és Bortnyik Sándor Geometrikus kompozíció című festményét tekinthetjük még meg a galéria ingyenes tárlatán.