Skip to main content

Sajtóbejárás eseményt szerveztünk ügyfelünk, a Paulinyi & Partners tervezésében épült Etele Plazaban, ahol a sajtó képviselői megismerhették az épületre jellemző skin építészeti irányzatot követő látványos homlokzatkialakítást. A bevásárlóközpont olyan különleges okos megoldásai is előtérbe kerültek, mint például az ügyfélszolgálatos robot vagy a parkolást segítő mobilalkalmazás. A Portfolio összefoglaló cikkben írta meg a sajtóbejárás részleteit, a látottakat.

Részlet a Portfolio cikkéből:

A Dél-Buda Városközpont Fejlesztés során az elmúlt években egy fontos közlekedési csomópont jött létre Budapest nyugati előterében. A lokációhoz több ingatlanfejlesztés is kapcsolódik: a terület kelenföldi oldalán a Paulinyi & Partners tervezésében és a Futureal fejlesztésében épült fel az Etele Plaza, míg a Budapest ONE irodapark hasonló tervezői és kivitelezői felállásban az őrmezei oldalon épül. Hogy pontosan milyen építészeti megoldások mentén jött létre a pláza, arról Vámossy István, a Paulinyi & Partners alapító partnere, szenior építésze és projektigazgatója beszélt a projekt építészeti sajtóbejárásán.

Sajtóbejárás az Etele Plazaban

A bevásárlóközpontok sajátossága, hogy az épületek külső homlokzata tömör felületekkel rendelkezik. A kirakatok és az üzlethelyiségek bejáratai a belső közlekedési folyosókra néznek, ezért ezeken az épületeken általában nem találunk változatos homlokzati elemeket. Ennek köszönhetően sokszor nagy kiterjedésű, ingerszegény felület jön létre, amely városépítészeti szempontból hátrányos megjelenést kölcsönözhet az adott plázának. Az elmúlt időszakban terjedt el a skin építészet, amely a monoton felületek helyett látványos homlokzatkialakításokra ad lehetőséget. Ennek során az épület külsején egy izgalmas hártya, burkolat jelenik meg, amely lényegesen eltér a korábbi sematikus megjelenésektől. A skin építészet egyik zászlóshajója a 2003-ban épült, Jan Kaplický által tervezett, birminghami Selfridges pláza épülete, míg hazánkban a legújabb ilyen bevásárlóközpont az Etele Plaza.

A teljes cikk a Portfolio oldalán olvasható: https://www.portfolio.hu/ingatlan/20211020/vegigneztuk-az-etele-plaza-legmodernebb-megoldasait-506326