Olvassátok el ügyfelünk a Skanska H2Offices építészeti koncepciójának tervezőjével és az Arrow Architects egyik alapítójával, Ulrik Raysse-al készült OCTOGON interjút, amelyből többek közt az is kiderül, hogy milyen kihívások elé állítja az építészeket a klímaváltozás és hogyan született meg a budapesti H2Offices.

Milyen feladatai és dilemmái vannak egy építésznek a klímaváltozás idején, miért nincs egyetlen dániai projektje sem a koppenhágai Arrow Architects-nek, és mindenekelőtt hogyan született meg a budapesti H2Offices? Ezekről beszélgettünk Zoomon az épület építészeti koncepcióját tervező stúdió egyik alapítójával, Ulrik Raysse-vel.

Skanska H2Offices

A Skanska egyik legújabb hazai beruházása, a H2Offices a vállalat legimpozánsabb budapesti projektjei közt szerepel. Az új irodakomplexum összhangban van a modern üzleti igényekkel: rugalmasan alakítható irodaterekkel, a fenntarthatóságot és jóllétet kiemelten kezelő tervezői megoldásokkal, amelyek a környezettudatosságot a hagyományos skandináv design-elveken keresztül közelítik meg. A jövőbiztos irodaépület a Fővárosi Vízművek egykori telkén épült, a koncepciótervet a dán Arrow Architects építésziroda készítette. A stúdió egyik alapítójával, Ulrik Raysse-vel beszélgettünk.

Fontosnak tartották a helyi örökséget, például a víz kiemelt szerepet kapott. Milyen előkészületeket végeztek?

Már a pályázathoz végeztünk egy kutatást, amely alapján ismertük a budapestiek legfőbb problémáit. Ilyen volt a nyári hőség, amire tervezési megoldásokat kerestünk. Így került az épület – és a projekt – középpontjába egy zöld kert, amelyben a víz is szerepet kapott, de ez a „zöld és kék stratégia” kiegészül az épületeket összekötő előtetővel. Ez utóbbi hűsítő árnyékot is ad, amellett, hogy egy erős karaktert kölcsönöz az épületnek. Igyekeztünk a víz és a helyszín kapcsolatát megjeleníteni, ezen kívül az épület vízgazdálkodása az eső- és talajvizet is hasznosítja, ami fenntarthatóság szempontjából meghatározó. Sosem könnyű ez a fajta játék az elemekkel egy történelmi környezetben; mi úgy döntöttünk, hogy három részre tagoljuk az épületet, így szétbontottuk az eredeti, igen jelentős tömeget, majd megnyitottuk a kilátást kintről befelé, mélyen az épület zöld tereire – igazából ha bárki belép az épületbe, keresztül kell mennie a zöld kerten is, ami egy sajátos tapasztalat. Tehát a projekt jelentős részben a hőség aspektusából indult ki.

Ulrik Raysee, az Arrow Architects egyik alapítója

A teljes interjú az OCTOGON oldalán olvasható: https://www.octogon.hu/epiteszet/ulrik-raysse-interju/