Skip to main content

Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb leütési árát elérve, 460 millió forintért kelt a Virág Judit Galéria téli aukcióján. Minden idők legsikeresebb magyar árverésén még egy életműrekord született: Kádár Béla Zene című alkotása 140 millió forintért cserélt gazdát.

A Virág Judit Galéria téli árverésének szenzációja, Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye volt. A festőóriás művei közül alig több mint egy tucat van magángyűjteményben, 2000 óta pedig csupán négy alkotása szerepelt árverésen, amelyből kettő abszolút rekordot ért el. A festőművész aukción értékesített képei közül legdrágábban, 240 millió forintért, a Traui tájkép naplemente idején című festmény kelt el a Virág Judit Galéria 2012-es téli aukcióján, ezzel az árral közel 10 évig tartotta a magyar aukciós rekordot. A most árverésre bocsátott, szimbólumokban gazdag műalkotást intenzív, meleg színek és ragyogó fényhatás jellemzik. A Titokzatos sziget a festőművész egyik legtalányosabb festménye, mely 160 millió forintos kikiáltási árról indulva, izgalmas online és helyszíni licitharcot követően végül magyarországi aukciós rekordot jelentő, 460 millió forintért kelt el.

Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye / Fotó: Tuba Zoltán

Kádár Béla Zene (1926) című festményének különleges atmoszféráját egyfajta időtlenség teremti meg. Az alkotás erőteljes térbelisége, a geometriai formákon alapuló képszerkezete, valamint az avantgárd színházakból ismert marionett-bábuk erősen emlékeztetnek a Bauhaus mechanikus színpadára. Az életműben is kiemelt szerepet játszó alkotást 55 millió forintról indulva életműrekordot jelentő, 140 millió forintért vásárolták meg.

A karácsonyi aukció másik kiemelkedő tétele volt Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony a kertben (1909) című olajképe a Kunffy-ciklus hiányzó láncszeme, amely egy, a Magyarországon az 1970-es években külszolgálatot teljesítő angol diplomata gyűjteményében volt mindezidáig. A tüzes színekkel megfestett merész kompozícióért 95 millió forintnál koppant a kalapács.

A Budapest Kongresszusi Központban kiemelt érdeklődés mellett zajlott aukción 206 műalkotásra licitálhatnak az érdeklődők. A licitek helyszínen, telefonon és online is érkeztek, így Magyarország mellett Németországból, Svájcból és Amerikából is licitáltak.