Skip to main content

Az üveg a modern és kortárs építészet, design és lakberendezés központi anyaga. Felhasználása nemcsak világos tereket hozhat létre, de hozzájárulhat a 2030-as klímavédelmi célok eléréséhez is. A korszerű energiagazdálkodási elvárások a megőrzés, átalakítás és újrahasznosítás felé terelik az építészeti koncepciókat. Jelenleg a gyártók 25-40%-ban használnak újrahasznosított üveget termékeikhez. A S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállítás ügyfelünk, a 2022 ENSZ az Üveg Nemzetközi Éve nemzetközi programsorozatához csatlakozva mutatja be a legfrisseb hazai belsőépítészeti és design trendeket szeptember 23-25. között.

S/ALON BUDAPEST x Bohus-Lugossy Foundation

Fenntartható üveg az építészetben

A 20. századi modernizmus óta az üveg az építészet és a lakberendezés egyik legfontosabb anyagává vált. Ahogy a rendeltetésen alapuló, az anyag tulajdonságainak megfelelő funkcionális kialakítás került előtérbe, az acél mellett felértékelődtek az üveg anyagának szerteágazó funkciói. Az üveg tetszőlegesen alakítható, transzparenciát biztosító és tartós, inert anyag. Végtelen újrahasznosítás után sem veszít a minőségéből és megőrzi az eredeti tulajdonságait. A kortárs építészet és design területein egyaránt előtérbe került az üveg anyagának sokoldalúsága, amely fenntartható és világos terek kialakítását teszi lehetővé.

Kiemelten foglalkozik az üveg környezettudatos hasznosításával a Saint-Gobain építőipari vállalat is.

„Az Oraé nevű, »low-carbon« üveghez 70% újrahasznosított üveget használunk fel, így a termék karbon kibocsátását mintegy 40%-kal csökkentjük. Az alapüveg, kombinálva a legenergiatakarékosabb, multifunkciós bevonatokkal még tovább csökkenti az épületek karbon kibocsátását”

– mutatott rá Széll Andrea, a Saint-Gobain területi értékesítési vezetője.

Az építészeti megoldásokban, belértve a belsőépítészetet is, egyre gyakrabban megjelennek a padlótól mennyezetig tartó üvegfalak. Ezek nemcsak több természetes fényt engednek be, de jobban hangszigetelnek is. Az üvegfalak egész évben világos tereket hoznak létre, miközben energiát takarítanak meg. A lágybevonatos építészeti üvegek a felületükön lévő szinte láthatatlan nemesfém-bevonat rendszernek köszönhetően a kitűnő hő- és napvédelem mellett különösen ellenállóak, valamint az épület energiafelhasználását is optimalizálják.

Üvegtextil

Az építészetben és belsőépítészetben is népszerű, exkluzív megoldás az üvegtextil. Hegedűs Andrea textiltervező művész innovációja térelválasztó megoldások, dekor falak, tolóajtók, lépcsőkorlátok és épület homlokzat kialakítására egyaránt alkalmas. Az üvegtextil 2011-ben debütált a 100% Design kiállításon. Ezt követően a látványos anyag felhasználásával több köztéri mű született a budapesti 4-es metróvonal állomásain (Kelenföldön, Újbuda-központban, a Kálvin téren és a II. János Pál pápa téren); kulturális intézményekben, mint a Thália Télikert Színház rendezvényterében; valamint megannyi magánlakás.

II. János Pál pápa tér – üvegtextil panel, fotó: Bujnovszky Tamás

Színes üvegek

A fenntarthatósági követelmények ma már nemcsak a tisztább energiafelhasználásra, de egy épület lakóinak fizikai és szellemi jóllétére is vonatkoznak. A természetes fény-árnyék hatásokra, a lakók természetes környezettel való kapcsolatára épül a Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi-díjas üvegművész által tervezett Tópark ingatlanfejlesztés látványvilága is. Az épületet összesen 90 négyzetméter, Magyarországon építészeti léptékben először alkalmazott speciális bevonatú színes üveg díszíti. A visszaverődő fénysugarak színes, absztrakt formákat festenek az épület körüli térre. Emellett az épület számos más pontján is felfedezhetőek a művész üvegmunkái, többek között az épület előterében 25 négyzetméteres üvegfal található.

Balogh Eleonóra, Tópark

Üvegművek a S/ALON BUDAPEST kiállításon

Az üvegművek páratlan térszervező erejével foglalkozik az idei S/ALON BUDAPEST lakástrend kiállítás 2022. szeptember 23-25-én. Kiemelt szakmai együttműködő partnere a Bohus-Lugossy Alapítvány, az Üveg Éve hivatalos magyarországi szervezőpartnere. Összesen tizennégy művész és designer egyedi, teljesen üveg vagy üveg felhasználásával készült alkotásai kerülnek bemutatásra a Budapest Arénában. A kiállításon résztvevő Kohut-Görömbei Luca üvegtervező művész a kortárs design területén használja fel az újrahasznosított üveget. Tücsökzene névre hallgató tálalókészlete összese 9 darab, elegáns darabból áll, amely a balatonszemesi Kistücsök étterem törött, csorbult tálaló darabjainak felhasználásával készült.

A kiállításon továbbá Telegdi Balázs, Majoros Áron, Borbás Dorka, Lukácsi László, Darabos Anita és Borkovics Péter képzőművészek munkáit tekithetik meg a látogatók. Az üvegdesign területét a Szentgyörgyi Szandra, Edőcs Márta // marta edocs, a Manooi, Kohut-Görömbei Luca, Csala Zsuzsa, Soltész Melinda // GlassFlow, Koós Daniella és Zala Zsófia képviselik az eseményen. Lukácsi László nemzetközileg elismert üvegszobrász művész külön erre az alkalomra készít új alkotást, amely Magyarországon egyetlen alkalommal, a lakástrend kiállításon lesz látható. Üveg-design alkotások is debütálnak az eseményen, mint Edőcs Márta üvegpanel kollekciója, Soltész Melinda Glassflow márkája és Koós Daniella bútor, valamint váza kollekciója.

A kiállításon bemutatott üveg tárgyak létrejöttét Rákosy Eszter (Rákosy Glass CEO) és Varga Ákos (Varga Crystal CEO) támogatták üveg alapanyag hozzájárulással, valamint a kivitelezés térítésmentes vállalásával.

A MITTE az Üveg Nemzetközi Éve megjelenését a S/ALON BUDAPEST kiállításon sajtókommunikációval, social media tartalomkészítéssel, webhírek írásával és hirdetéskezeléssel támogatja.

További információk: www.uvegeve2022.hu