Skip to main content

A pandémia hatására jelentősen átrendeződtek a lakhatással kapcsolatos elvárások. A városból való kiköltözés mellett városon belül is egyre népszerűbbek azok a területek, ahol zöld környezet, minőségi építészeti megoldások és tágasabb terek várják a lakókat. Sokan keresik a családi ingatlanokat. A hazai lakásállomány több mint felét teszik ki a három, vagy annál több szobás lakások, míg a fővárosban sokan a vízparti elhelyezkedést preferálják. Ügyfelünknek, a Duna Terasz Grande-nak készítettünk trendanyagot az aktuális európai trendekről.

Vízparti fejlsztések

Európa szerte egyre több nagyvárosban találkozhatunk olyan városnegyeddel, ahol teljesen új épületekkel újul meg a városszövet. Az épületegyüttesek megfelelő infrastrukturális háttérrel akár önálló városrészként is megállják a helyüket. Ezekben a lokációkban elsősorban a lakóingatlanok dominálnak, azonban egyre gyakoribbak a kereskedelmi egységek, az irodák, vagy akár a vegyes használatú épületek is. A vízparti városok esetében megfigyelhető, hogy a korlátozott számú, és ebből kifolyólag különösen értékes partmenti és partközeli területtel rendelkező ingatlanfejlesztők törekednek az építészeti kuriózumra és egyedi megjelenésre. A víz közelségéből és lokációból adódóan ezek a lakások kiemelkedő minőségű életteret nyújtanak az itt élők számára. Emellett pedig értékálló befektetésként is helyet kapnak az ingatlanpiacon.

Nyugat-Európában már az 1980-as években elkezdődtek a korábban kihasználatlan területeket érintő beruházások, amelyek főként lakóingatlan fejlesztésként valósultak meg. Azonban hazai viszonylatban az elmúlt tizenöt évben figyelhető meg jelentősebb mértékben a lakásállomány megújulására való törekvés. A vízparti fejlesztések azonban még a fővárosban is viszonylag frissnek számítanak. A legújabb fejlesztésekre a magas építészeti minőség mellett általában jellemzőek a fenntartható zöld megoldások, a tágas terek és a természetes fény előtérbe helyezése. Az épületekben felfelé haladva, a legfölsőbb szinteken megjelennek a magasabb presztízst képviselő, általában nagy területű, 4-5 szobás lakások. Ezek legtöbbször akár 40-50m2-es terasszal erősítik a tágas térérzetet és a panorámás kilátást.

A kontinensen több olyan lakóingatlan valósult meg, amelyek különleges építészeti megoldásaival gazdagítják a vízpart menti területeket. Közülük az egyik legikonikusabb a koppenhágai 8 Tallet. Ez az épület nyolcas alakjának köszönhetően építészetileg is különlegesnek számít, mivel egyik érdekessége, hogy az utcáról egészen a 10. emeleti penthouse-okig fel lehet biciklizni az épületen végighúzódó sétánynak és bicikliútnak köszönhetően. Az épület nyolcast formáló alakja két belső udvart alakít ki, amelyekben 500-500 m2-es közösségi kerthelyiség áll a lakók rendelkezésére. A zöld területek azonban nem csak a belső udvarokban jelennek meg: a felfelé vezető sétány felett zöld tetőkertek gazdagítják az épületet.

8 Tallet, Koppenhága

Zöld megoldások

A zöld megoldások az esztétikai szempontok mellett fenntarthatósági célkitűzéseket is szolgálnak. A budapesti Foka-öböl és Duna-part közeli Duna Terasz Grande fejlesztés egyedülálló módon törekszik a zöld élettér kialakítására. Minden otthonhoz kert, erkély vagy terasz tartozik. A zéró-emissziós épületek hőtechnikai rendszere a távfűtés megújuló energiaforrásait használja, valamint az alacsony szintű energiafelhasználást támogató, hőszivattyús rendszerre épül. Az épületek által behatárolt közösségi területeket, mint például a játszótérrel felszerelt belső kerteket, a közösségi jóga-, napozó- és grillteraszokat nagy növényfelület és növénygazdagság jellemzi, amely nemcsak fenntartható, hanem látványos is.

Otthon a legfelsőbb szinteken

Gyakori megoldás a vízparti ingatlanoknál, hogy felfelé haladva egyre magasabb kategóriájú lakások közül válogathatnak az érdeklődők. A hamburgi Hafen City negyedben, az Elba folyó mentén 2018-ban átadott Standhaus tervezésénél nagy hangsúlyt fektettek a vízparta. A 16 emeletes lakótornyot a padlótól a mennyezetig érő ablakokkal látták el. Innen panorámás kilátás nyílik a városra és a vízre. A harmadik és a tizenötödik emelet között 66 hasonló kategóriájú lakás található. A legfelső emeleten pedig két nagyméretű, magasabb kategóriát képviselő penthouse.

Standhaus, Hamburg

Hatalmas teraszok

A tágas terek és a panoráma mellett az átlagosnál magasabb szobaszám is egyre fontosabb döntési tényező lakásvásárláskor. Magyarországon a lakásállomány több mint felét teszik ki a három, vagy annál több szobás lakások. Egy személyre pedig másfél szoba jut átlagosan hazai viszonylatban. A Grande lakásainak tervezésekor nagy figyelmet fordítottak arra, hogy minden változatos lakásméretekkel minden igényt kiszolgáljanak. A lakásmixben ugyanakkor a nagyobb méretű, családi lakások a megszokottnál nagyobb súlyt képviselnek. A projekt két épületében felfelé haladva megjelennek a design penthouse lakások is hatalmas teraszokkal, zöld tetőkertekkel, helyenként stílusos íves falakkal. Egy ilyen kategóriájú otthon vásárlása befektetői szemmel is vonzónak tűnhet, hiszen jövőbeli eladás során többnyire egyedi áron találnak új tulajdonosra ezek a kuriózumnak számító ingatlanok.

A Grande lakásai mellett a Belgrade Waterfront Terraces névre keresztelt épületnél is kiemelt szerepet kaptak a teraszok, erkélyek. Ez a lakásfejlesztés a Belgrade Waterfront városfelújítási projekt egyik zászlóshajója. A Belgrade Waterfront Terraces 17 emeletével az alacsonyabb épületek közé tartozik a lokációban; összesen 132 lakásnak ad otthont. A tervezéskor a legnagyobb hangsúlyt a vízparti kilátás és a nyitott terek kapták. Az épület üveghomlokzata, valamint a lakásokhoz tartozó teraszok a belső élettér meghosszabbításával a nyugalom és a kikapcsolódás jelképévé váltak azok számára, akik továbbra is városban képzelik el az életüket.

Belgrade Waterfront Terraces