Skip to main content

Glass Art NOW! címmel nyílt nagyszabású kortárs magyar üvegművészeti kiállítás a belgrádi Iparművészeti Múzeumban (MPU). A Bohus-Lugossy Alapítvány, az MPU, valamint a belgrádi Tudományos és Technológiai Múzeum együttműködésében megvalósult kiállítás 33 művész mintegy 50 alkotását mutatja be. A 2022. december 9-ig látogatható esemény ügyfelünknek, a 2022 Az Üveg Nemzetközi Évének regionális záróprogramja.

A Glass Art NOW! kiállítás az anyag művészi feldolgozásának széles skáláját mutatja be a magyar üvegművészetben. Hideg- és melegüveg technikák, öntés és üvegfúvás, laminált, ragasztott, fújt, csiszolt, polírozott, fényezett, homokfúvott üveg – bemutatva, hogy a magyar üveg igazi erőssége abban rejlik, hogy az üveg alkalmazkodó anyag. A magyar üvegalkotások magukba foglalják a kreatív gondolkodást, a találékonyságot és a művészi szellemet. A tárlat a kortárs magyar üvegművészet bemutatásán keresztül regionális szinten is reflektál a szakma jelenlegi helyzetére. Emellett pedig áttekintést nyújt a kortárs magyarországi üvegművészetről a különböző megközelítések, módszerek és stílusok bemutatásán keresztül.

Az Üveg Nemzetközi Évében hazánkban is kiállítások és szakmai események sora mutatta be a magyar üvegművészet múltját, jelenét és jövőjét. Feltárta az utat, amíg a „magyarországi üvegművesség” 2021-ben felkerült az UNESCO reprezentatív listájára, a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Az egész éves programsorozatot fontos évfordulók keretezték: idén 150 éves az Iparművészeti Múzeum, az amerikai stúdió-üvegművészet indulásának pedig 60. évfordulóját ünnepli az üvegművészeti szakma.

A magyarországi programok kiemelt támogatói az Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alap és a világ egyik legnagyobb síküveg gyártója, a Saint-Gobain.

„A tematikus év globális rendezvénysorozatának egyik központi célja volt, hogy minél szélesebb körben megismertesse az üveg anyagának csodáját, technológiai, innovációs és kulturális területeken betöltött szerepét, valamint közép-és hosszútávú együttműködéseket valósítsanak meg a szakmai szervezetek, intézmények és művészek egymással. A jelenlegi kiállítás az Üveg Nemzetközi Évét ugyan lezárja, de ezzel egyidőben egy új, hosszútávú üvegszakmai oktatási és kulturális együttműködés kezdetét is jelenti Szerbia és Magyarország között, melyben a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai együttműködő partnerként vesz részt”

– emelte ki Bohus Eszter, a Bohus-Lugossy Alapítvány alapítója.
Bohus Eszter, a Bohus-Lugossy Alapítvány alapítója

A belgrádi kiállítás megnyitóján beszédet mondott Biljana Jotic, az Iparművészeti Múzeum igazgatója; Bohus Eszter, a Bohus-Lugossy Alapítvány alapítója; Jelena Popovic, az Iparművészeti Múzeum vezető kurátora; Nikola Krstović, az ICOM Szerbia elnöke, valamint jelen volt Szentgyörgyi Klára, Magyarország Nagykövetségének első tanácsosa.

A kiállítás kurátora: Dr. Szilágyi B. András művészettörténész, a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai vezetője

A kiállítás védnöke: Dr. Navracsics Tibor, regionális és fejlesztési miniszter, a belgrádi Collegium Hungaricum alapítója.

A kiállítás megtekinthető: 2022. november 25-től december 9-ig.

A kiállítók teljes névsora:
Szilágyi András, Sipos Balázs, Telegdi Balázs, Koós Daniella, Borbás Dorka, Bősze Eszter, Gonzálesz Gábor, Varga Gyöngyvér Amala, Gáspár György, James Carcass, Füri Judit, Grünfelder Judit, Báthory Júlia, Kovács Júlia, Bihari Kristóf, László Kyra, Hefter László, Lukácsi László, Kohut-Görömbei Luca, Lugossy Mária, Edőcs Márta, Soltész Melinda, Borkovics Péter, Botos Péter, Lendvai Péter Gergely, Bánó Rita, Farkas Vajk, Bohus Zoltán, Kunckel Zoltán, Budai Zsolt János, Deák Zsuzsanna, Formanek Zsuzsanna, Kóródi Zsuzsanna

A kiállítást támogatták:

Iparművészeti Múzeum, Belgrád
Tudományos és Technológiai Múzeum, Belgrád
Külgazdasági és Külügyminisztérium Diplomáciai Futárszolgálat
Collegium Hungaricum Belgrád
Kulturális és Innovációs Minisztérium
Az Üveg Nemzetközi Éve Bizottság (IYOG 2022)
Nemzeti Együttműködési Alap / Bethlen Gábor Alap

Varga Gyöngyvér Amala alkotása