Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Csaknem 120 éves történetre tekint vissza a budapesti Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, amely az egyik legrégibb alapítású műszaki jellegű múzeumunk. Gyűjteménye 2009-ben jött létre hét múzeum egyesítéséből, amelynek fő intézménye a Közlekedési Múzeum, de hatáskörébe tartoznak további tagintézmények is, köztük az Elektrotechnikai Gyűjtemény, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény, a Műszaki Tanulmánytár, az Alumíniumipari Múzeum, a Kohászati Gyűjtemény illetve a Vegyészeti Múzeum. A tervek szerint a későbbiekben a Repüléstörténeti Központ és a Hajózástörténeti Múzeum is az intézményhez tartozik majd. A Múzeum számára a 2016-os év a megújulás kezdetét jelentette, majd a 2017-es döntés szerint fő kiállítóhelye egyetlen helyszínen valósul majd meg, ahol a közlekedési gyűjtemény teljes körű bemutatására lehetőség nyílik majd. A változás nem csak a kiállítási teret érinti: a Múzeum új koncepcióval és kiállítási tartalommal is bővül majd. Ezek a megújulást célzó törekvések különösen előtérbe helyezték a hosszú távra szóló funkcionális arculatépítést.

„Az intézmény új logója jól tükrözi a múzeum célkitűzését: a közlekedésre, mint összefüggő rendszerre tekint és egyszerre szimbolizál villamosvágányokat, vasútvonalakat, közutakat és folyókat, utalva a különböző közlekedési módokra és azok egymásra hatására. Ugyanakkor a Budapesten, Miskolcon, Székesfehérváron és Várpalotán működő műszaki múzeumaink is végre méltó, egyedi arculatot kaptak.”

Vitézy Dávidfőigazgató, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

Tagintézményeink

A 6 tagintézmény logótervezésének kiindulási pontját a Közlekedési Múzeum logójának formai világa adta: alapelemként egy 8 vonalból álló vonalsor szolgált, amelyek speciális módosításaival egyéni karaktert eredményezve jöttek létre a további logók. A létrejött tagintézmények logói követik a főintézmény logójának vonalvezetését, emellett alkalmazkodnak a múzeumok profiljához és közvetítik azok sajátos küldetését is.

Visszaköszönő design-ikonok

A Közlekedési Múzeum megújult arculatának fontos elemét képezi a színvilág, melynek meghatározásánál a budapesti közlekedés eszközeit jellemző árnyalatok kerülnek előtérbe: leginkább meghatározó a villamosokról jól ismert sárga szín, melyet a grafitszürke egészít ki. A kialakított designban emellett hangsúlyos szerepet kapnak ikonikus magyar közlekedési eszközök, mint például az Ikarus 260-as buszok, az UV villamos, vagy a 424-es gőzmozdony felismerhető jellegrajzai.

Ajándéktárgyak tervezése

Az ajándéktárgyak tervezésénél fontos szempont volt a hagyományos múzeumi ajándéktárgyak mellett (mint póló, vászontáska, toll, jegyzettömb vagy kempingbögre) a kreatív ajándéktárgyak biztosítása is. Ennek köszönhetően jött létre az összehajtogatható Ikarus buszmakett, valamint az ikonikus magyar járműveket megjelenítő posztersorozat is.

Plakátsablonok kialakítása

A kiállítás vagy esemény típusához, illetve a plakáton feltüntetett szöveges tartalom mennyiségéhez igazodóan több különböző plakátsablont alakítottunk ki: a nagyobb mennyiségű szöveges tartalmat megengedő, hagyományosabb jellegű plakátsablon mellett, imázsközpontú vagy teaser jellegű kampányanyagok kommunikálására alkalmas sablont is készítettünk. Utóbbi esetében a hangsúlyt a nagy felületen megjelenő, tipográfiai és képi játékra épülő vizuális megoldásokra, illetve az ikonikus magyar járműveket megjelenítő vonalrajzok kreatív alkalmazására helyeztük.
 

Irányítórendszer

Az MMKM részére tervezett irányítórendszer inspirációs forrása az autópályákról ismert nemzetközileg egységes információs táblarendszer grafikai és formavilága volt. A látogatók ezáltal is átélhetik a közlekedés élményét, miközben navigálnak az intézményen belül az egyes helyszínek között.

Webdesign