REFORMÁCIÓ 500

A kampány kiindulási pontja

A reformáció 500. évfordulója alkalmából a protestáns egyházak kezdeményezésére létrehozott Reformáció Emlékbizottság célja, hogy olyan jubileumi programsorozatot és kommunikációs kampányt indítson, mely a szélesebb közönség számára is megmutatja a reformáció aktualitását és sokszínűségét. A MITTE feladata a kommunikációs stratégia tervezése és kivitelezése az arculat kialakításától a közösségi média megjelenéseken át, az imázsfilmek és kreatív aktivitások, pályázatok megszervezéséig.
A kiemelt program felépítésénél első körben magát a kampány szlogenét kellett meghatároznunk. A reformáció 500. évfordulóját ünneplő és tematizáló kampány egy lehetséges fókuszpontja a semper reformada, avagy az örökös megújulás gondolata volt. Így jutottunk el a “megújulás lendületéig”, amely a Reformáció 500 hivatalos jelmondatává vált.

  • Arculattervezés
  • Imázsfilm
  • Imázsfotó
  • Közösségi média menedzsment
  • PR-kommunikáció
  • Webdesign

Üzenet

A kampány központi üzenete tetten érhető az emlékév minden aktivitásában: rengeteget köszönhetünk a reformációnak, mely valójában a hétköznapi ember életének minden apró szegletében jelen van. A “megújulás lendülete” szlogen pedig a nyilvánosság, szabadság, nők, tolerancia, kultúra, oktatás és nemzet fogalmaiba könnyen beilleszthető.

Stratégia és célok

2016 az emlékévet előkészítő kommunikáción alapult, melyben az évforduló mögött rejlő hitvallás megismertetése, a reformáció üzenetének elmélyítése volt az elsődleges cél a bizottság arculatának kialakítása mellett. Az együttműködés első szakaszában elkészítettük a stratégiai és cselekvési tervet, melyet követően indulhatott az ahhoz igazodó arculati és kommunikációs elemek összeállítása is. 2017 első sorban az emlékévben megrendezett aktivitások erőteljes kommunikációjáról szól.

Célcsoport

A reformáció üzenetének egyetemessége révén a kampány során széles közönséget szólítunk meg. PR aktivitásainkat úgy terveztük, hogy integráltan és specifikusan is eljussanak az összes célcsoporthoz. Lokáció szerint Magyarországon és az egész Kárpát-medencében a városi és a vidéki lakosságot szólítjuk meg a 10 éves alsó tagozatos iskolásoktól egészen az idősebb korosztályig.

Arculat

A tervezésnél fontosnak tartottuk, hogy egy olyan arculat jöjjön létre, ami egyszerre szólítja meg a vallási és világi közösséget, lehetőleg minél több társadalmi réteget és korosztályt bevonva az emlékév programjaira. Szem előtt tartottuk továbbá, hogy ne használjunk olyan szimbólumokat, alapelemeket, melyek értelmezéséhez szükségesek lennének vallásos alapismeretek. Letisztult, egyszerű formákat akartunk kialakítani.

A forma tervezésénél olyan organikus, látványos íveket használtunk, amik díszítőelemként is megállják a helyüket a különböző méretű, jellegű felületeken.

A színek esetében pedig olyan kortárs, egymással jól működő színeket kerestünk, melyek elférnek egy komolyabb hangvételű szakmai anyagban, de egy fiataloknak szóló fotóalapú kiadványban is.

Egy könnyen átlátható weboldal létrehozása volt a cél, mely alkalmas a gazdag képi tartalom és az arculati színek, formák bemutatására, ezen felül pedig könnyen értelmezhető, jól strukturált szövegezéssel és menürendszerrel rendelkezik.
Fontos eleme a weboldalnak a blogszerű hírfolyam, az eseménynaptár, valamint a letöltések szekció, melyek mind egy modern, átlátható – UX/UI szempontból jól strukturált oldalegyüttest alkotnak.

Mivel a MITTE profiljának központi részét képezik az erőteljes vizuális tartalomra épülő projektek, a Reformáció Emlékbizottság által támogatott kiadványoknál is különös figyelmet szenteltünk az igényes, egyedi és látványos megoldásokra. Büszkén adjuk az olvasó kezébe a reformáció zenei emlékeit összegyűjtő országos koncertsorozat, a Zenei Hitvallásaink példányait, vagy a 2017-es Reformáció programkatalógust. A kampány központi elemeként imázsfilmet forgattunk, melyet az MTVA csatornáin kiemelt műsoridőben sugároztak, online változatát pedig több mint 20 ezren megtekintették a legnagyobb videós portálon.

PR aktivitások és jubileumi programok

Az előkészítő szakaszban és az évfordulóban egyaránt fontosnak tartottuk, hogy a különböző tematikájú PR kampányokhoz egy-egy ismert személyt társítsunk, akik ezáltal a Reformáció 500 kampány nagyköveteivé válnak és segítenek abban, hogy minél hitelesebben mutassuk meg a reformáció fontosságát. 2016-ban Bényi Ildikót és Gundel Takács Gábort választottuk a reformáció nagyköveteinek az Emlékbizottsággal közösen. Mindketten hívő protestánsok, akik aktívan gyakorolják vallásukat, emellett a hétköznapi életben szakmailag elismert, kiemelkedő személyiségek. Példaként a Reformáció 500 bemutatkozó kisfilmjében Gundel Takács Gábor szerepel, a január 6-i ünnepélyes emlékév nyitó rendezvényének házigazdája pedig Bényi Ildikó volt.

Szintén 2016 nyarán került sor az azóta is nagy népszerűségnek és sajtófigyelemnek örvendő GIF-kampány megvalósítására. A reformáció kiemelkedő szereplőinek és eseményeinek újragondolása volt a cél mai, humoros, jól érhető formában, így a gif műfajára esett a választás.

A MITTE feladatainak részét képezi a kreatív PR kampányok mellett a Reformáció Emlékbizottság és a protestáns egyházak által támogatott kulturális projektek kommunikációja is. A 2016-2017-es évek kiemelkedő prograjmai közé tartozik a Kárpát-medencét is bejáró, Kökényessy Ági színésznő által alakított Árva Bethen Kata falujáró színház, a Zenei Hitvallásaink országos koncertsorozat, a Müpában debütáló Messiás.ma című rockoratorikus passiójáték, vagy a Magyar Nemzeti Levéltár pedagógiai programjai.

Pályázatok és versenyek

A kreatív kampányok, az arculat és a rendezvénykommunikáció mellett a MITTE aktívan részt vesz egyes pályázatok koncepcióinak összeállításában, megszervezésében és lebonyolításában is. Ilyen például az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt, NKA-s támogatásban részesített köztéri installációs pályázat, melynek koncepciója a reformációhoz kapcsolódó kortárs köztéri műalkotás tervezése és kivitelezése volt. A pályázatot Szabó Levente és a Hetedik Műterem Kft. nyerte, installációjuk pedig a Kálvin tér 95 db járólapja helyén állít méltó emléket a reformáció jubileumi évfordulójára. 2016 novemberében meghirdettünk egy kreatív felsőoktatási pályázatot is, melyre művészeti képzésen tanuló diákok nevezhettek reformáció témájú kortárs alkotásokkal.

4907
Facebook követő
36393
átlag Facebook poszt elérés
320
kiemelt kampánymegjelenés 2016-ban
83667
egyedi látogató a weboldalon 2016 november óta