A KAMPÁNY KIINDULÁSI PONTJA

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) 2014 őszén egy átfogó városkommunikációs kampányt kívánt elindítani, amely a főváros szépségeire, ikonikus helyszíneire irányítja az ország figyelmét és ezáltal építi Budapest pozitív imázsát, valamint népszerűsíti a BFTK intézményét is.
 

A KAMPÁNY CÉLJA

A BFTK kampányának tervezési folyamatában már a kezdetektől részt vettünk, amely végül a „Budapest a szemünk előtt” című fotó- és óriásplakát-kampányban és annak eredményeire épülő zárókiállításban forrt ki. A kommunikációs stratégia alapját az nyújtotta, hogy a látványos és egyedi Budapest fotókkal valós értékközösséget kovácsoljunk és fejlesszük Budapest városimázsát is. Célunk volt, hogy a szakmai véleményvezér közeg mellett a fotópályázat és a nyertes képekből létrehozott kiállítás a nagyközönséget is elérje. Szerettük volna országos szinten felhívni a figyelmet, hogy milyen értékek találhatóak Budapesten; és egy szerethető városimázs-kampánnyal közelebb hozni az emberekhez a látnivalóit és hangulatát, hogy büszkén tekintsenek a fővárosra.

A MEGVALÓSÍTÁS

A Buda­pest a sze­münk előtt fotó­kam­pány szervezését a BFTK-val közösen végeztük, annak közösségi média-, PR- és arculati kommunikációját egyaránt a MITTE végezte. A teljes körű tervezés jegyében arra törekedtünk, hogy a fotópályázat menedzselésétől a sajtómegjelenések szervezésén át a kiállítás eredménykommunikációjáig, összhangba hozzuk az online marketing, a PR- és az arculati megoldásokat.
A kampányban megjelenő fotók és óriásplakátok egy friss szemléletet képviseltek: a kampányhoz olyan fiatal városfotósok munkáit kértük be, akik már bizonyítottak népszerű oldalukkal a közösségi médiában. A zsűri választotta ki végül azt a három fotóst, kinek munkáit felhasználtuk a végleges óriásplakát kampány és közönségszavazás során.
Mivel a városimázs-kampánnyal szerettük volna közelebb hozni az emberekhez Budapest látnivalóit és a város hangulatát, a legközvetlenebb csatornát ehhez a Facebook platformjában találtuk meg. A szakmai zsűri által kiválasztott 15 kép a közösségi médiában már népszerűvé vált, a közösségi platform által már hitelesített és ott nagy követői bázissal rendelkező fotósok – Bódis Krisztián, Hlinka Zsolt, Soós Bertalan –  budapesti témájú munkáiból állt össze, melyekre a kampány Facebook oldalán lehetett szavazni.
 

SZÍNES SZAKÉRTŐI ZSŰRI

A szakmai zsűri tagjai voltak: Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője, Ács Zoltán, a Design Terminál inkubációs programjának vezetője; Papp Regina, a We Love Budapest főszerkesztője, Radisics Milán, a National Geographic fotósa és a Social Daily alapítója, Batta Barnabás trendkutató és a MITTE Communications stratégiai igazgatója, valamint Misetics Mátyás, a MITTE Communications kreatív igazgatója.

NAGY SIKER A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN

Az óriásplakát kampánnyal párhuzamosan a Facebook oldalon mutattuk be a pályázaton részt vevő fotósokat és képeiket, valamint a zsűrit; továbbá itt népszerűsítettük és bonyolítottuk le a közönségszavazást is. A kampány széles körben nagy népszerűségnek örvendett és az oldal kimagasló eredményeket ért el.
A mindössze egyhónapos kampányidőszak alatt 7500 rajongója lett az oldalnak, amely az intenzív és interaktív kommunikációnak és a közkedvelt tartalomnak volt köszönhető.
A kampányt támogató tevékenységünk a zsűri megszervezésén és a kampányképek kiválasztásán túl kiterjedt a kétféle sajtótematikára (városkommunikációs kampány és közönségszavazás) fókuszáló sajtóanyagok elkészítésére is. Értékes és releváns, célcsoportspecifikus, országos és regionális sajtófelületek, televíziók, rádiók, tematikus magazinok és napilapok egyaránt foglalkoztak a kampánnyal, félszáznál is több megjelenéssel támogatva annak sikerét.
A kiválogatott városfotók országszerte 450 óriásplakáton jelentek meg, a Budapest a szemünk előtt kiállítást Seres Szilvia fotóesztéta Bódis Krisztiánnal, Hlinka Zsolttal és Soós Bertalannal rendhagyó tárlatvezetésen nyitotta meg a Bálna Budapest kertjében.
 

ÜZENETÜNK

A BFTK-val közösen megvalósított városkommunikációs kampánnyal rámutattunk, hogyan támogatható hatékonyan egy város imázskommunikációja arculati, közösségépítő online és PR eszközökkel. A megfelelően összehangolt PR- és arculati munka épp úgy alkalmazható egy város, mint egy márka vagy vállalkozás esetében – a cél a népszerűsítés, a látásmód formálása, annak megmutatása, miként lehet inspiráló üzenetekkel fenntartható és hosszú távon is sikeres kommunikációt folytatni.
50
SAJTÓMEGJELENÉS
7500
TAGÚ FACEBOOK KÖVETŐI TÁBOR 1 HÓNAP ALATT